Krajalnica żywności MaGa 310p Krajalnica żywności 310p służy do krojenia wszelkiego rodzaju żywności (od najbardziej miękkich pomidorów aż po twardą kiełbasę i ser) na plastry o grubości do 16 mm, w sposób szybki i dokładny. Krajalnica jest zaprojektowana i wykonana w sposób zapewniający utrzymanie najwyższych warunków sanitarnych. Obsługa maszyny jest wyjątkowo prosta i maksymalnie bezpieczna. Stół podawczy jest przystosowany do krojenia kęsów żywności o maksymalnych wymiarach 240x200 i wysokości do 140 mm. Krojenie odbywa się grawitacyjnie, bez potrzeby dociskania żywności. W czasie krojenia należy przesuwać stół podawczy, trzymając rączkę umocowaną na wsporniku stołu. Przy krojeniu resztek żywności należy stosować płytę dociskową umocowaną na kołku pod stołem podawczym. Umożliwia ona krojenie żywności do końca i bez odpadów.
Wszystkie powierzchnie maszyny, mające kontakt z żywnością, są wykonane z materiałów nierdzewnych. Odlewy i osłony aluminiowe są anodowane; stół podawczy, pokrywa noża, płyta oporowa, nóż krojący i prowadnica plastra są wykonane ze stali nierdzewnej. Umocowana nad ostrzem noża ostrzarka umożliwia ostrzenie noża i utrzymanie jego ostrości. Nóż krojący jest napędzany silnikiem poprzez przekładnię ślimakową. Krajalnica 310p jest produkowana w wersji standardowej i teflonowej (do sera). W przypadku krojenia większych ilości sera odbiorca powinien zamówić maszynę w której główne elementy, stykające się z krojoną żywnością (nóż, pokrywa noża i płyta oporowa) są pokryte teflonem. Teflon ogranicza przywieranie sera do powierzchni styku.
Ostrze noża maszyny jest trwale osłonięte specjalną osłoną ostrza, która uniemożliwia skaleczenie przy czyszczeniu elementów krajalnicy. Osłony tej nie wolno demontować. Włączenie maszyny jest uniemożliwione przy zdjętej lub poluźnionej pokrywie noża. Krajalnice 310p należy codziennie (po zakończeniu pracy) czyścić z tłuszczu i resztek żywności. Wszystkie elementy podlegające czyszczeniu jak pokrywa noża, stół roboczy czy prowadnica plastra, mogą być zdemontowane bez użycia jakichkolwiek narzędzi.
|