polaris
Jesteś tutaj: Strona główna Regały na warzywa i owoce

Regały na owoce i warzywa

 

Regały na owoce i warzywa muszą charakteryzować się nie tylko wysokimi walorami użytkowymi, ale powinny również tworzyć aurę kontaktu z naturą i obcowania ze zdrową żywnością.

 

Najprostsza opcja, często wykorzystywana w niewielkich sklepach ogólnospożywczych, to adaptacja standardowych regałów do potrzeb ekspozycji warzyw i owoców. Podstawowym wymogiem jest przystosowanie regałów do umieszczenia skrzynek, gdyż produkty te nie są eksponowane bezpośrednio na regale, lecz zawsze w pojemnikach. Standardowe regały mają tę zaletę, że łatwo komponują się w ciąg regałów, a w zależności od zainstalowanych półek mogą być łatwo przystosowane do sprzedaży warzyw polega na zainstalowaniu specjalnych, ażurowych, wykonanych z metalu półek pod skrzynki. Skrzynka jest w nich blokowana, żeby nie spadła. Półki są skośnie umieszczone, żeby lepiej wyeksponować towar.

Zwykle regały o szerokości 1 metra nie komponują się jednak idealnie ze standardowymi skrzynkami na warzywa i owoce. Te ostanie występują w dwóch rozmiarach: mniejsze mają 40x30 cm, większe 60x40 cm. W przypadku umieszczenia dużych skrzynek, na półkę wchodzą więc tylko dwie, a sporo miejsca się marnuje. Najlepiej sprawdza się wobec tego zastawianie regałów po dwa – wtedy na dwóch regałach ustawionych obok siebie mieści się razem pięć skrzynek. Standardowe regały mogą być wyposażone w lustra i oświetlenie, co zdecydowanie zwiększa estetykę ekspozycji.

Lustra, które dają wrażenie, że towaru jest więcej niż w rzeczywistości oraz oświetlenie są też często spotykanymi dodatkami w przypadku regałów specjalnie przystosowanych do eksponowania warzyw i owoców. Regały na warzywa i owoce wykonane są z drewna. Sprzedajemy je w dwóch wersjach: jako lakierowane na zielono lub w kolorze naturalnego drewna – mówi Mateusz Drzymała kierownik ds. sprzedaży z firmy POLARIS –wyposażenie sklepów i gastronomii, chłodnictwo i klimatyzacja z Lubina. Szerokość regału oraz wymiary półek są tak dobrane, żeby w maksymalnie efektywny sposób umieścić standardowe skrzynki. Do wykończenia powierzchni stosuje się lakieobejcę na bazie wody (w przypadku regałów lakierowanych) lub powierzchnię poddaje się olejowaniu. Wtedy zachowuje ona kolor naturalnego drewna –wygląda więc szlachetniej i bardziej naturalnie, choć regał jest nieco trudniejszy w eksploatacji. Naturalne drewno jest bardziej narażone na zanieczyszczenia niż powierzchnia lakierowana, a ich usuwanie jest trudniejsze. Z tych względów około połowy naszych klientów wybiera regały lakierowane na zielono, pozostali – olejowane w naturalnym kolorze drewna.

Tego typu wyspecjalizowane regały na warzywa i owoce rzadko wybierane są przez małe sklepy ogólnospożywcze. Standardowe regały metalowe są bowiem tańsze (ich cena to około 1000 zł netto) oraz bardziej uniwersalne. Drewniane regały warzywno-owocowe to zazwyczaj wybór specjalistycznych sklepów o tym profilu oraz duzych sklepów spożywczych z wydzielonym stoiskiem warzywnym. Decydującym kryterium jest tu nie tyle wielkość sklepu, co wielkość stoiska owocowo-warzywnego. Regały drewniane są droższe niż metalowe, ale bardziej estetyczne. Regał drewniany o standardowej szerokości 1,2 m kosztuje około 1200 zł netto – dokładna cena jest uzależniona od rodzaju wykończenia powierzchni (regały lakierowane są nieco droższe) oraz dodatkowego wyposażenia.

Sklepy mające bardzo rozbudowane stoiska owocowo-warzywne często organizują regały w tzw. Wyspy. Zazwyczaj spotyka się je w placówkach o powierzchni ponad 1000 m² lub w większych sklepach specjalistycznych. Można w tym celu zastosować metalowe stelaże na skrzynki, które zazwyczaj konfigurowane są dwustronnie i umieszczane na środku stoiska. Zwykle umieszcza się w nich duże skrzynki o większej głębokości. Innym rozwiązaniem są drewniane moduły do ustawiania na środku stoiska, z dostępem z obydwu stron. Ich cena to około 1300 zł za kompletny moduł – na każdej stronie są dwie półki na trzy duże skrzynki każda.

Wyposażenie stosowane w hipermarketach także musi łączyć w sobie estetykę i funkcjonalność. Regały warzywno-owocowe mają lustra łącznie z oświetleniem, które w istotny sposób wpływa na wygląd eksponowanego w ten sposób towaru. Regały te mają możliwość zmiennego kąta pochylenia umiejscowienia skrzynek. Urozmaiceniem wystroju stoiska owocowo-warzywnego w dużym sklepie mogą być obrotowe stojaki do ekspozycji owoców w małych opakowaniach. Kosze umieszczone są na kilku poziomach i całość obraca się wokół osi stojaka. Na podobnych stojakach umieścić można także uchwyty na worki foliowe – wyposażenie niezbędne na stoisku owocowo-warzywnym.

Stosowane są także regały chłodnicze na warzywa (rzadziej owoce), wyposażone są one wtedy w kosze. Sprawdzają się świetnie w czasie upałów. Ich ceny są porównywalne z cenami regałów chłodniczych na mięso czy nabiał, wynoszą około 6000-9000 zł. Regały na warzywa i owoce są więc elementem wyposażenia sklepu, który oferuje szerokie możliwości zwiększenia estetyki placówki handlowej. W dzisiejszych czasach ten aspekt może decydować o powodzeniu sklepu w konfrontacji z konkurencją. Nie można zapominać o pozamaterialnych czynnikach wpływających na decyzję klienta o zakupie danego produktu w tym, czy też innym punkcie sprzedaży. Jednym z nich jest niewątpliwie tworzenie wnętrza przyjaznego klientowi, które będzie nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale również funkcjonalne i trwałe.


 

Nasza oferta

Realizacje

Galeria

Zaufali nam już:

Partnerzy handlowi

Tel. 76 842 19 56

Sprzedaż ratalna

Godziny otwarcia

Skup urządzeń

Liczba osób online

We have 45 guests online