Kostkarki do lodu Kostkarka do lodu jest niezbędnym wyposażeniem pubów i wszelkich placówek gastronomicznych coraz częściej pojawia się również w domowych lodówkach
Powstawanie kostek lodu odbywa się w kilku etapach. Na początku odpowiednia porcja wody trafia do foremki. Następnie uruchamia się sterowany termostatem mechanizm chłodzący i zamraża ją. Gdy już powstanie lód, termostat włącza podgrzewanie foremki, aby uwolnić powstałą kostkę lodu. Teraz napędzana silniczkiem łopatka wypycha ją z foremki. Obracając się dalej, wypycha kostkę w kierunku klapki zamykającej. Powoduje to jej odchylenie się i kostka trafia do pojemnika. Sytuacja powtarza się do momentu, kiedy cały pojemnik zostaje wypełniony. Tym sposobem klapka zamykająca nie może powrócić do swej wyjściowej pozycji. Wtedy następuje wstrzymanie procesu zamrażania. Kolejne kostki lodu nie będą powstawały do czasu, gdy zabierzemy te z pojemnika "robiąc miejsce" dla następnych. Klapka będzie mogła wówczas wrócić na swoje miejsce i cały cykl rozpocznie się od nowa.
|